Trimmen
Het trimmen van uw Welsh Springer Spaniel heeft niets te maken met het trimmen waar wij bij mensen aan denken: het afslanken en fit blijven door beweging. Het woord trimmen is afkomstig van het Engelse woord 'to trim' en het heeft in relatie tot honden de betekenis van in model brengen of het toiletteren van de hond. Omdat u eigenaar bent van een Welsh Springer Spaniel, zullen we het hoofdzakelijk hebben over het toiletteren van uw Welsh. Als u een trimhond aanschaft is het erg belangrijk dat u erg vroeg begint met toiletteren, het liefst met acht weken. Alle dagen laat u hem kennis maken met de kam en borstel, door hem voorzichtig te kammen, terwijl u hem geruststellend toespreekt. Sta niet toe dat de pup gaat spelen met de kam of borstel of er in gaat bijten. Bestraf dit met de woorden 'nee' of 'foei'. Hier geldt: Jong geleerd is oud gedaan. Aangenomen dat uw hond goed geleerd heeft zich te gedragen tijdens het kammen, en van het trimgereedschap afblijft, kunt u aan de slag. Houdt u er wel rekening mee, dat, wanneer u misschien ooit naar een hondententoonstelling gaat, het trimmen van showmodellen een kunst apart is. Met de volgende stappen leert u uw Welsh Springer Spaniel te trimmen.
Het trimgereedschap bestaat uit: universeelborstel, kammen, trimduimen, efileerschaar c.q uitdunschaar (een dubbele, voor de geroutineerde trimmer een enkele), scherpe schaar, nageltang.
BORSTELEN
Ga eerst de hond grondig borstelen en controleer met de kam of alle klitten verdwenen zijn. Klitten eventueel inknippen in de lengterichting van de haren, dan kammen. Dit herhalen totdat alle klitten verdwenen zijn. Klitten zitten vaak in de oksels, broekharen, staart, borstharen, achter de oren en tussen de tenen. Verwijder klitten voorzichtig: het is vaak pijnlijk.
Hier is een trimbeurt hard nodig
Begin bij de binnenkant van het oor. Neem de efileerschaar en verwijder alle lange haren rond de gehoorgang. Binnen in het oor dient u de kleine haartjes te verwijderen. U trekt deze het makkelijkst uit met een pincet door middel van korte draaiende bewegingen. Pluk vervolgens met kleine rukjes in de groeirichting kleine plukjes dode haren van de buitenkant van het oor. Gebruik eventueel twee trimduimen. Het oor knippen we rondom netjes glad met de efileerschaar.
HALS
De haren aan de hals vanaf het borstbeen tot aan de ooraanzet weghalen met de efileerschaar, zo lang tot de hals mooi glad is. Kam tegen de haargroei in, dus omhoog, en dan in dezelfde richting knippen met de efileerschaar. Houd hierbij de buitenkant van de schaar tegen de hals aan zodat inknippen onmogelijk is. De overgang hals-nek moet zodanig worden geefileerd dat er een fraaie overgang en aansluiting is verkregen met de rest van de vacht die we geheel laten staan.
VOETEN
De voeten moeten er uitzien als kattenvoeten (zie boven). De uitstekende haren bovenop de voet moeten geefileerd worden en rondom de nagels worden de haren weggeknipt met een gewone schaar. Haal met een vinger de overtollige haren tussen de tenen omhoog zodat deze ook verwijderd kunnen worden. De haren tussen de voetkussens mogen we niet vergeten, want dat zijn verzamelplaatsen voor allerlei soorten vuil. Verwijder ook alle klitjes tussen de tenen, zodat de hond daar geen hinder meer van kan ondervinden. Knip voorzichtig met een gewone schaar de haren weg. Vervolgens knippen we met een nageltang de nagels. Pas wel op, dat u niet in het leven knipt, want de hond zal dit beslist niet prettig vinden! Dat kan overigens ook flink bloeden.
HAKKEN
De hakken maakt u glad met een efileerschaar. Dit doet u door de haren omhoog te kammen, en dan in dezelfde richting te knippen.
STAART
De staart dient u te fatsoeneren. De haren aan de staart kamt u naar achteren en met de efileerschaar knipt u de onderste haren af, zoals bij een Setter.
TANDEN
Tenslotte, indien u dat zelf durft, kunt u het tandsteen verwijderen. Zet de scherpe kant van de tandsteenverwijderaar aan de bovenkant van de tand tegen het glazuur aan door voorzichtig het tandvlees op te duwen. Met een korte felle ruk vervolgens het tandsteen van de tand aftrekken. Bij ernstige klachten kunt u het beste naar uw dierenarts gaan.
WASSEN
Mocht u het echt nodig vinden (bijvoorbeeld wanneer de hond in iets vies heeft liggen rollen) dan kunt u gerust de hond wassen. Gebruik echter alleen een speciaal voor honden bedoelde shampoo. Goed uitspoelen en stevig droogwrijven en mocht u in het bezit zijn van een fohn, dan kunt u het beste droogfohnen.
Uw Welsh Springer Spaniel zal er altijd verzorgd uitzien als u hem eens per drie of vier maanden trimt. Veel succes!
Voor overige informatie over het trimmen van uw hond? Mail !